PhDr. Eva Labusová - rodičovství - psychologie - zdraví  
Eva Labusová - Rodina, vztahy, péče o duši.

20 otázek rodičů dvojčat

Když se narodí dvojčata, přichází dvojnásobná dávka radostí, ale také starostí. Níže přináším časté dotazy rodičů dvojčat a jsem ráda, že mohu nabídnout též zkušenosti Kláry Rulíkové, zakladatelky Klubu dvojčat a vícečat a autorky knihy "Dvojčata - Jejich vývoj a výchova" (v dotisku nedávno vyšlo v nakladatelství Portál)


Klára Rulíková se svými dětmi, dvojčata sedí vlevo. Foto: Hana Hoffmannová

    1. Mělo by mít každé z dětí svůj pokoj?

Platí to, co u sourozenců obecně. Přinejmenším do času nástupu do školy jeden pokojík dohromady bohatě stačí. Malé děti ještě nemají potřebu soukromí a přítomnost jiného dítěte je z mnoha důvodů dokonce žádoucí. V pozdějším věku, pokud to je možné, většina dětí svůj vlastní pokoj ocení. Pokud to bytové podmínky nedovolí, nezbývá, než každému z dětí vytvořit aspoň jeho koutek a učit je vzájemné snášenlivosti a vstřícnosti.

Tip Kláry Rulíkové: "Záleží na tom, jak moc jsou na sebe dvojčata vázaná. Některá, zejména děvčátka, společný pokoj preferují. Pokud to uspořádání bytu dovolí, lze mít jeden pokoj na společné spaní a druhý na společné hraní dětí, což se osvědčuje zvláště v případě, že dvojčata nejsou prvorozená."

    2. Když se narodí jedno dítě, matky je rády nosí. Připadá nošení dětí v úvahu i pro matky dvojčat?

Ano. Zvláště dokud jsou děti menší, jde to docela dobře. Důležité je dobře si "náklad" rozložit a mít např. jedno dítě na břichu a druhé na zádech, případně si pořídit dvojí šátek na nošení miminek a děti si umístit na boky. Dvojí pomůcka na nošení dětí (šátky, loktušky, klokánky) se osvědčí i tehdy, když jdou na procházku nebo kamkoliv jinam oba rodiče současně a každý může nést jedno dítě.

Tip Kláry Rulíkové: "Vím, že nošení dětí je dnes doporučováno jako žádoucí a prospěšné, osobně bych ale rodičům dvojčat radila velkou obezřetnost. Je sporné nosit děti permanentně - z hlediska jejich vývoje je to nevhodné do doby, než se naučí samy sedět, a poté už zase mívají takovou hmotnost, že nošení může ublížit páteři matky. Matky dvojčat jsou vystaveny dvojnásobné zátěži a opatrnost je v tomto směru na místě. Variantu s nošením bych doporučila zvláště pro neodbytné záležitosti, kdy matka potřebuje být mobilní, např. při nákupu či návštěvě lékaře nebo úřadu."

    3. Jak lze zjistit, zda se jedná o jednovaječná nebo dvojvaječná dvojčata?

Kdo má páreček, ten zná odpověď hned. Chlapec a dívka se mohou narodit pouze při dvojvaječných dvojčatech. Pokud jsou obě děti jednoho pohlaví, pravděpodobnost jednovaječnosti se zvyšuje se vzájemnou podobou. Jistotu poskytne pouze genetický test.

Tip Kláry Rulíkové: "Maminky by se měly ptát hned při prvním ultrazvukovém vyšetření, zda jsou dvojčata jedno- či dvojvaječná, protože dle počtu plodových blan lze vaječnost určit. V zahraničí se běžně určuje vaječnost při porodu právě podle počtu plodových blan."

    4. Je lepší při nástupu do školky a školy dvojčata od sebe oddělit?

O této otázce se mezi rodiči dvojčat hodně diskutuje. Hlavním argumentem pro oddělení dětí je podpora jejich autonomie a samostatnosti. Nezbývá ovšem, než tuto otázku vyřešit citem a pozorováním dětí. Umějí si samostatný život představit? Pak jejich podělení stojí za úvahu. Jsou na sebe napojeny a oddělení by vnímaly spíše jako trauma? Pak bude lépe ponechat je pohromadě.

Tip Kláry Rulíkové: "Pokud jsou dvojčata dostatečně sociálně silná a nečiní jim velké problémy být jedno bez druhého, je vhodné uvažovat o tom, aby chodila do různých tříd či dokonce škol. Výhody pro děti jsou celkem jasné. Naučí se zodpovídat každé samo za sebe, nehrozí jim srovnávání. Pro učitele odpadá problém s tím, že by si dvojčata pletli. Avšak pro rodiče je tato varianta složitější. Dětem škola nemusí končit ve stejnou dobu, a pokud nenavštěvují družinu, má maminka pěknou honičku! Ani úkoly nebudou mít děti stejné, takže opět hrozí dvojí práce…"

    5. Jak lze dvojčata přepravovat v miminkovském a batolecím věku?

Nabídka speciálních kočárků pro dvojčata je dnes obrovská. Je třeba zvážit, pro jaký účel má kočárek sloužit především. Bude se s ním jezdit hlavně ve městě? Nebo má obstát i při vyjížďkách lesem?

Tip Kláry Rulíkové: "Při výběru kočárku je třeba dát pozor na tzv. sourozenecké kočárky, které na rozdíl od dvojčatových nemívají zesílenou konstrukci a lámou se. Některým rodičům se zdá široká dvojčatová varianta příliš neohrabaná, a tak raději volí kočárky v za sebou. Než koupíte, poraďte se a snažte se opřít i o zkušenosti jiných rodičů."

    6. Jak spravedlivě dělit mezi dvojčata lásku a rodičovskou pozornost?

Důležité je vidět v každém z dětí individuální a autonomní osobnost. Jinak se soutěžení a soupeření mezi dvojčaty objevuje velice brzy. Zde je několik doporučení, jak dospět k vyváženosti:

  • Důsledně dvojčata oslovujte zvlášť a jejich jmény. Tedy neříkejte např. "Děti, prostřete stůl!", nýbrž "Haničko, ty rozdej prostírání a talíře, a ty, Janičko, příbory!"
  • Je pochopitelné, že se nemůžete rozpůlit a vždy můžete - např. při oblékání nebo poutání do autosedačky - pomáhat jen jednomu z dětí. Střídejte přitom "přednost", aby jednou bylo první jedno a podruhé zase druhé dítě.
  • Všímejte si individuálních nadání a zálib dětí a snažte se je v nich podporovat. Nalézejte čas na to, abyste s každým z dětí aspoň občas pobývali také o samotě a mohli se dozvídat věci, které v chumlu snadno zapadnou.

Tip Kláry Rulíkové: "Může se stát, že budete mít jedno dvojče o něco raději než druhé, taková věc se přihodí i rodičům dětí narozených po sobě. Děti by to ale nikdy neměly poznat! Snažte se, aby z vás obě dvojčata cítila stejnou lásku a oporu a aby nepoznala vaše preference. Časem se pocity nevyváženosti ve většině případů srovnají."

    7. Jak je to v případě dvojčat se státní sociální podporou a jak s možností získat výpomoc v podobě asistentky?

Novela zákona o státní sociální podpoře platná od 1.1. 2008 upravuje výši porodného tak, že na každé narozené dítě se získává 13 000,- Kč. V případě přídavků na děti, pokud jsou splněny ostatní podmínky, t.j. zejména příjem v rodině do 2,4 násobku životního minima rodiny, mají obě děti nárok na přídavek na dítě. Jiné je to u rodičovského příspěvku, ten se do rodiny vyplácí pouze jednou, a to i když je v rodině více dětí, které splňují podmínky nároku na tuto dávku. O asistentku mohou požádat až rodiče trojčat a vícečat (dle zákona 108/2006 Sb. O sociálních službách), u dvojčat by pro takovou službu musely být uvedeny mimořádné důvody (dle zákona 108/2006 Sb. O sociálních službách by rodina musela být v krizi).

Tip Kláry Rulíkové: "Pokud rodina s dětmi narozenými současně pobírá sociální příplatek, pobírá jej v koeficientu 1,22. Ve formuláři je nutno zaškrtnout, že se jedná o děti současně narozené."

    8. Jak přimět partnera, který po dvojčatech již nechce další dítě, že i tady platí "do třetice všeho dobrého?"

Máte-li dvojčata, bude pro vás případná výchova sólového dítěte procházkou růžovou zahradou. Že by se dvojčata rodičům narodila opakovaně, je opravdu velmi vzácné!

Tip Kláry Rulíkové: "Psychologové se shodují, že nejlepší sociální přípravou pro život jsou tři sourozenci!"

    9. Potřebují rodiče dvojčat nějaké zvláštní ohledy nebo pomoc?

Ano, potřebují. A týká se to zejména matek během prvního roku po porodu. Odkojit a vypiplat dvě děti najednou je nesrovnatelně náročnější. K největším problémům rodičů dvojčat patří nedostatek spánku, málo času na domácnost a nedostatek možnosti ventilovat své pocity.

Tip Kláry Rulíkové: "O tom, jestli žena všechno zvládne může rozhodovat i pomoc a podpora kamarádů, příbuzných a partnerů." Viz. např. též http://www.rodina.cz/clanek2947.htm

    10. Jak lze s dvojčaty získat funkční denní rytmus?

Především platí: Nebuďte na sebe přespříliš nároční a také si dopřejte čas. Snažte se, aby vašemu všednímu dni dominovalo aspoň několik pevných bodů, např. procházka po dopoledním krmení nebo půlhodinka hraní na dece po večerním koupání.

Tip Kláry Rulíkové: "Důležitým momentem je přiznat si, že potřebujete pomoc, a neodmítat ji. Může přijít od prarodičů, ale také placené paní na hlídání. Nenechte únavu dojít na doraz!"

    11. Je možné dvojčata kojit?

Samozřejmě. Nejlepší je přikládat děti brzy po porodu a často. V prvních týdnech by ani dvojčátka neměla vůbec dostat lahvičky ani dudlíky, aby nedošlo k narušení tvorby mléka a ke špatným návykům u dětí. Osvědčeným způsobem je tzv. simultánní kojení (nejoblíbenější polohy lze najít na http://www.rodina.cz/LLL/dvojcata.html). Možné je vyzkoušet i kojení dle potřeby dětí, to je časově velmi náročné, ale lépe se praktikuje zvláště u maminek prvorodiček. Na druhou stranu hrozí kolaps, když jsou hladové obě děti najednou…

Tip Kláry Rulíkové: "Dokonce ani při nutném přikrmování není nutné s kojením skončit. Pomoci může odsávání mléka. Poslední výzkumy ukazují, že také nedonošeným novorozencům se daří lépe, jsou-li krmeni mlékem vlastním. Rozhodně je vhodné kontaktovat laktační poradkyni."

    12. Je zapotřebí kupovat všechny hračky dvakrát?

V žádném případě. I v ostatních rodinách si přece sourozenci musí zvyknout na to, že jednotlivé hračky musejí sdílet. Přesto platí, že i dvojčata vědí, že některé hračky patří jednomu, jiné druhému, a ostatní mají dohromady. Máte-li páreček, bývá vše jasné, u dětí stejných pohlaví je zapotřebí vymyslet jasná pravidla hry.

Tip Kláry Rulíkové: "Ve snaze předejít třenicím a sporům mezi dvojčaty doporučuji do určitého věku a dle sociální zralosti dětí kupovat stejné hračky nebo hry, které lze hrát dohromady. Jde třeba o kostky pro batolata apod.). Dvojčata jsou schopna pohádat se o cokoliv a v rámci udržení vyrovnaných psychických sil je dobře, aby každé dítě vědělo, která z hraček je jeho, byť jsou stejné. Malé rozdíly se dají často poznat, jinak lze identifikovat hračky různými nálepkami s iniciálami jmen nebo odlišnou barvou."

    13. Existují nějaké tipy, jak si lze život s dvojčaty v miminkovském věku ulehčit?

Každá matka dvojčat dříve či později na nějaké přijde. K osvědčeným patří:

Pořiďte si hrací hrazdičku. Pro děti po třetím měsíci věku patří k nejoblíbenějším hračkám a miminko se u ní zpravidla spolehlivě zabaví, což rodiče dvojčat obzvlášť ocení.

Pokud ji ještě nemáte, zvažte koupi sušičky prádla. Jenom věšení všech těch drobných šatiček zabere spoustu času, který se sušičkou ušetříte na jiné věci.

Mnoho rodičů si chválí "kočárek do bytu", v němž děti přes den spí a pokud se jedno vzbudí, může lze je přenést do jiné místnosti, zatímco spící dítě zůstává v klidu a bezpečí.

Tip Kláry Rulíkové: "Pozor na fakt, že kočárek pro dvojčata ve většině bytů neprojede běžnými dveřmi mezi pokoji!"

    14. Kde by měla dvojčata v miminkovském věku spát?

Platí pro ně to stejné, co i pro jiné děti. Pokud možno ve stejné místnosti jako rodiče. Dokud jsou úplně maličká (cca do dvou až tří měsíců, než se začnou obracet ze zádíček na bříško a opačně), mohou být v jedné postýlce, později budou potřebovat každé svoji.

Tip Kláry Rulíkové: "Zejména pro usnadnění očního kontaktu někteří rodiče zavádějí spaní v jedné posteli, které je při dodržení bezpečnostních pravidel vůbec nejpohodlnější."

    15. Nemáte nějaké tipy, jak se i s dvojčaty dají ušetřit peníze?

Pokud se přihlašujete na nějaký kurz nebo akci, vždy uveďte, že jde o dvojčata. Leckde mívají sourozenecké slevy.

Snažte se nekupovat vše nové. Ideální je najít rodinu s dvojčaty stejného pohlaví o něco odrostlejšími a oblečení od nich se slevou odkupovat.

Tip Kláry Rulíkové: "Když už je řeč o šetření, peníze šetří právě také kojení. Odhaduje se, že jen během prvního roku kojení ušetří až 30 tisíc korun."

    16. Je pravda, že se dvojčata učí o něco pomaleji mluvit?

Ano, v průměru bývají v řečovém vývoji za sólovými dětmi o něco pozadu. Souvisí to s tím, že se často rodí s nízkou porodní váhou a mají složitější vývoj, ale také na ně není tolik času. Zvláštností dvojčat je jejich specifická řeč, tzv. "řeč dvojčat" - jde o způsob komunikace, který se rozvine právě mezi dvojčaty, která takto zhruba do věku tří let komunikují sama mezi sebou. Jinak ale pro řečový vývoj platí to stejné, co i pro ostatní děti - větší odchylky by měl posoudit logoped.

Tip Kláry Rulíkové: "Až u 20% dvojčat se vyvíjí tzv. řeč dvojčat, které nikdo jiný nerozumí. Této někdy až trochu tajemné záležitosti můžeme včasnou socializací, a zejména scházením se s jinými dvojčaty. U dvojčat se v případě problémů doporučuje navštívit logopeda ve věku pěti let."

    17. Hrozí u těhotenství a porodu dvojčat větší nebezpečí?

Vícečetná těhotenství skutečně představují rizikovou skupinu, protože např. výskyt chromozomálních vad je u dvojčat až 5x častější než u jednočetných těhotenství. Přitom postižení jednovaječných dvojčat je 2-3x častější než u dvojčat dvojvaječných. V těhotenství s dvojčaty hrozí předčasný porod až v 50% (narození dětí před 37. týdnem těhotenství), velkým rizikem je potrat. Při porodu je případnými poškozeními z průběhu porodu více ohroženo dítě, které přichází na svět jako druhé. Dnešní lékařská péče ale věnuje dvojčatům mimořádnou pozornost, takže přehnané obavy nejsou na místě.

    18. Je možné, aby i dvojčata byla svěřena do péče babysittera?

Je to samozřejmě složitější, protože dvě malé děti nelze jen tak někomu předat na hlídání, a už vůbec ne nezkušené studentce. Lepším řešením je najít např. dvě zodpovědné studentky najednou, případně hledat pomoc odborné pečovatelky.

Tip Kláry Rulíkové: "Klub dvojčat se momentálně snaží získat finanční podporu na pořádání kurzu pro pečovatelky o dvojčata právě z důvodů obtížného hledání au pair pro dvojčata."

    19. Nerodí se v současné době více dvojčat než kdy dříve?

Ano, je to tak. Zatímco dříve platilo takzvané Helinovo pravidlo: jedna dvojčata na osmdesát pět jednočetných, dnes se dvojčat rodí až dvojnásobně více ( V Praze až 1:45, v ČR 1:50). Příčina je podle lékařů zřejmá - paradoxně za ní stojí léčba neplodnosti a zvyšující se počty párů, které mají problémy s početím. Nejčastěji se rodí dvojvaječná dvojčata, která vznikají oplodněním dvou různých vajíček, a to především v souvislosti s umělým oplodněním, kdy aplikace dvou embryí zvyšuje pravděpodobnost úspěchu této metody. Na nárůstu počtu vícečetných těhotenství podílí také stimulace vaječníků a inseminace u sterilních párů.

Tip Kláry Rulíkové: "Otěhotnění do půl roku po vysazení hormonální antikoncepce výrazně zvyšuje šanci počít dvojčata, stejně jako jakákoliv hormonální léčba."

    20. Existuje v ČR nějaké sdružení, které by se problematikou dvojčat nebo pomocí jejich rodičů intenzivně zabývalo?

Ano. Jde o Klub dvojčat a vícečat, více informací na http://www.dvojcata.cz/

Vyšlo v časopisu Rodiče 5/2008

Zpět na články

 

Úvodní stránka

Poradenství

Kontakt

Vzdělávací činnost

Rozhovory

Články

Překlady

Vývoj člověka od narození
k počátkům dospělosti

Na cestě ke spokojenému porodu

Deprese a trauma
v souvislosti s porodem

Mezigenerační přenos v rodičovství: Attachment

Úvahy, postřehy a zkušenosti

Ankety

Web Rodina 21

Spolupráce s médii

Články mé dcery Alžběty

Rady porodních asistentek

Z ordinace pediatra

Spolupráce s Českým rozhlasem

Časopis Děti a my

AZRodina

UNIPA

TOPlist

Copyright © 2006-2024 Eva Labusová / Design: Jiří Drozen / Správa webu: Tomáš Weishaupt