PhDr. Eva Labusová - rodičovství - psychologie - zdraví  
Eva Labusová - Rodina, vztahy, péče o duši.

Homeopatická léčba (nejmenších) dětí

Šetrná, bez vedlejších účinků a často levnější - to jsou tři pozitivní aspekty homeopatické léčby. Rodiče na ní oceňují i to, že jejím prostřednictvím mohou své děti léčit sami, ač nemají medicínské vzdělání.

Princip homeopatie formuloval její zakladatel Samuel Hahnemann takto: "Podobné nechť se léčí podobným." Jinými slovy: "To, co u zdravých vyvolává potíže, nemocným, kteří těmito potížemi trpí, pomáhá."

Kdo zákonitosti homeopatické léčby jednou vyzkouší a přijde jim na chuť, ten obvykle považuje tuto léčebnou metodu za jednu z nejúčinnějších.

Chcete-li ji i vy vyzkoušet pro své děti nebo chcete-li si zopakovat či rozšířit své dosavadní znalosti, je tento článek určen právě pro vás.

Když děti stonají, přejí si rodiče pro ně co možná nejšetrnější účinný lék. Též mají rádi, když tento lék mohou aplikovat sami. Je to dáno tím, že právě milující rodiče se do svých nemocných dětí umějí mimořádně vcítit.

To je dobrým předpokladem pro to, aby se stali zručnými poskytovateli homeopatické léčby, která vyžaduje trpělivost a empatii. Dětem homeopatie svědčí, protože jejich imunitní systém je dosud velmi citlivý a reaguje rychleji než organizmus dospělých. I malé dávky léčivých podnětů - právě takové homeopatika nabízejí - stačí k tomu, aby tělo spustilo obrannou reakci.

Homeopatii lze rozdělit na její tzv. velkou a malou variantu. "Velká" nebo také konstituční homeopatie se hodí pro chronické zdravotní problémy, např. ekzémy. Její aplikace vyžaduje větší předchozí vyšetření včetně zkoumání pacientových osobnostních dispozic a celkové zdravotní anamnézy. Vhodný lék se vybírá až ze stovek možných preparátů, což dokáže jen zkušený homeopat.

"Malá" homeopatie naproti tomu slouží pro běžné každodenní obtíže či lehčí akutní onemocnění. Do jejích zákonitostí může proniknout i laik, za předpokladu, že má pozorovací talent a zájem o pacienta. Pro léčbu se v tomto případě nabízí asi patnáct různých prostředků.

Homeopatická lékárnička pro péči o miminka

Měla by obsahovat následující homeopatika v podobě granulí v nízkém CH ředění:

Aconitum

První lék po stresu, ať již z prochladnutí, úrazu či psychického traumatu.

Allium cepa

Vodnaté rýmy s pálením očí a slzením, často alergického původu.

Arnica

Nejlepší lék na rány, modřiny, podlitiny a pooperační stavy.

Belladonna

Léčí záněty cihlově, rudě červeného vzhledu s horečkou a bolestí.

Borax

První lék při aftech, skvělý hlavně u miminek, která nesnášejí cestu výtahem.

Calcarea carbonica

Lék pro děti silné konstituce, pomalé, s pocením záhlaví při zánětech a průjmech.

Carbo vegetabilis

Pomalé trávení u tříměsíčních kolik.

Chamomilla

Při růstu prvých zoubků pro děti, které popadá "amok" a mají řídkou zelenou stolici.

Colocynthis

Při křečovitých bolestech břicha, kolikách apod. Pozor na náhlou příhodu břišní.

Graphites

Lék na jizvy, které ční nad kůží, na ekzémy s "medovými" strupy.

Hepar sulfuris

Lék na hnisavé afekce, zanícené bulky u prstů i jinde.

Lycopodium

Tříměsíční koliky u dětí s nafouklým bříškem a často i stařeckým výrazem.

Nux vomica

Hltavé dítě, s větry často bez stolice. Obvykle i současně rýma s kýcháním.

Phosphorus

Lék na novorozeneckou žloutenku, podporuje funkci jater.

Phytolacca

Bolestivý růst zoubků, dítě tiskne dásně pevně k sobě.

Sambucus nigra

Lék na počínající rýmu s otokem sliznic, bez sekrece.

Silicea

Drobné hnisavé vyrážky, hůře průchodný slzný kanálek. (Nutno jít k očnímu lékaři! )

Poznámka:
Homeopatická lékárnička první pomoci může být i menší, obvykle si každá rodina postupně poskládá ty preparáty, které jsou pro její členy nejvhodnější a nejpoužívanější.

Homeopatická léčiva

Mohou mít podobu globulí, granulí, tabletek, mastí, kapek i sirupů. Pro miminka se dobře hodí granule (či globule). Rozpouštíme 5-10 granulí v 1 dcl kojenecké vody a podáváme podle potřeby. U větších dětí, které už umějí sladké kuličky cucat, podáváme obvyklou cestou. Zpravidla 5 kuliček ráno a večer, ale i častěji. Při případných počátečních větších akutních obtížích lze lék podávat i po hodině (týká se většinou jen prvního dne nemoci). Pracujeme s léky v ředění 5 CH (např. Chamomilla 5 CH, případně 9 CH (např. Nux vomica 9 CH).

Pokud jsme vybrali správný lék, brzy na malém pacientovi pozorujeme zlepšení. Pokud se stav nelepší během dvou dnů, je třeba uvažovat o podání jiného léku. Výhodou homeopatik je i to, že je lze dobře kombinovat jak s klasickými léky, tak s prostředky domácí medicíny, protože jejich léčebné účinky se vzájemně podporují a doplňují.

Nejčastější zdravotní problémy raného věku a jak je léčit homeopaticky

Tzv. TŘÍMĚSÍČNÍ KOLIKY

Symptomy:

V prvních třech měsících života dítě po každém jídle hodinu až dvě pláče, natahuje křečovitě nožičky a bříško má napjaté.

Co dělá dobře:

Jemná masáž bříška ve směru hodinových ručiček teplou rukou, popř. s jemným olejem. Chování a hodně tělesného kontaktu. Vlažný fenyklový čaj.

Kdy k lékaři:

Pokud dítě křičí s velkým vypětím a dlouho, obtíže přetrvávají.

Co pomáhá z homeopatické léčby:

Carbo vegetabilis - když dítě pláče už během pití, má nafouklé bříško a pomalé trávení, když má hodně větry.

Chamomilla - když dítě křičí tak, až zrudne, kroutí se, má zelený průjem, když ho někdo zvedne, obvykle na chvíli zmlkne.

Lycopodium - když dítě křičí hlavně pozdě odpoledne, vypadá brzy nasyceno, hodně říhá a má větry.

Nux vomica - Když dítě tlačí do plen, ale kromě větrů není schopno nic vypustit.

Další léky je možno vybrat za pomoci zkušeného lékaře-homeopata.

PRŮJEM

Symptomy:

Řídká nebo vodnatá stolice. U miminek obvykle virového původu.

Co dělá dobře:

Děti krmené dosud jen mlékem dostávají i nadále jen mléčnou stravu. Dětem s příkrmy podáváme strouhaná jablíčka, namačkaný banán, najemno našlehanou mrkev, suchary, čaj.

Kdy k lékaři:

Při průjmu kojenců v každém případě, hrozí odvodnění a vysílení.

Co pomáhá z homeopatické léčby:

Chamomilla - když je dítě ukňourané nebo křičí, jeho stolice připomíná špenát a zapáchá po starých vejcích.

Podophyllum - velmi páchnoucí průjem, když miminku zároveň rostou zuby.

Colocynthis - když dítěti zjevně ulevuje od bolesti stočit se do klubíčka.

CRUSTA LACTEA (STRUPOVITOST)

Symptomy:

Zarudnutí, tvorba šupin až krusty, puchýřků nebo i mokvání na povrchu hlavy (jedná se o první období atopické dermatitidy).

Co dělá dobře:

Nedošlo-li dosud k puchýřům a mokvání, někdy pomůže koupel v čisté vodě a následné vysušení postižené části hlavy měkkou bavlněnou plenou.

Kdy k lékaři:

Vždy, když se problém rozšíří i na tváře nebo krk, případně i do kloubních jamek.

Co pomáhá z homeopatické léčby:

Calcarea carbonica - když se dítě na hlavičce hodně potí a když hlavička stejně jako stolice hodně zapáchá. Dítě je mohutnější.

Graphites - když hlavičku pokrývá tlustá krusta medovité konzistence.

Lycopodium - když hlavu pokrývají hnědé krustovité šupiny a dítě trpí sklonem k přesušené pleti.

KOJENECKÁ MOUČNIVKA (SOOR)

Symptomy:

Jedná se o projev kandidózy dutiny ústní projevující se vznikem bělavých povláčků na jazyku a na vnitřní straně tváří. Bývá doprovázeno neklidem a zhoršeným přijímáním potravy. Někdy se vyskytne i plynatost, bolesti bříška, či průjem coby příznaky pomnožení kvasinek ve střevě. Pokud se kvasinky dostanou do kontaktu s jemnou dětskou pokožkou na zadečku neprodyšně krytou plenkami, může se zde vytvořit zarudlý svědivý ekzém s puchýřky (viz dále - plenková dermatitida).

Co dělá dobře:

Vytírání úst genciánovou violetí (tzv. fialkou) nebo borglycerinem. V těžkých případech jsou předepisována antimykotika (protikvasinkové gely). Důležité je současné ošetření matčiných bradavek, resp. saviček a dudlíků při jejich používání. Již pro velmi malé děti existují probiotické přípravky na posílení přirozené střevní mikroflóry. (Co naopak dobře nedělá: škodlivý zlozvyk matek olizovat dítěti dudlíky, savičky, lžičky apod. Dochází k předávání kvasinek, ale třeba i zubního kazu, z matčiny dutiny ústní dítěti. Pozor i na krmení více dětí jednou lžičkou, může dojít k předání nákazy dětí mezi sebou.)

Kdy k lékaři:

V každém případě, zvláště je-li současně zasažen i zadeček. Bude třeba důkladného antimykotického ošetření.

Co pomáhá z homeopatické léčby:

Chamomilla - když dítě stále fňuká, je-li ale vzato do náruče, na chvíli se trochu zklidní. Borax - Prvý lék volby na afty. Často vadí jízda výtahem, pak lék funguje znamenitě.

Mercurius solubilis - při vydatném slintání, zápachu z úst a silném pocení s horečkou.

PLENKOVÁ DERMATITIDA

Symptomy:

Zarudlá až zanícená pokožka na zadečku. Způsobeno buď přemnožením kvasinky candida, popř. zánětlivé onemocnění způsobené kontaktem s dráždivými látkami (např. alergie na prací prášek).

Co dělá dobře:

Necháváme dítě hodně nahé. Vhodná je častá výměna plenek, zinková mast, antibakteriální pudry a celková protikvasinková péče, resp. prevence - včetně úpravy stravy (u kojených dětí u matky).

Kdy k lékaři:

Když dítě při kontaktu s plenou dává najevo podráždění a pláče, když je kůže na zadečku hodně zarudlá, mokvavá nebo dokonce zhnisaná.

Co pomáhá z homeopatické léčby

Chamomilla - když je dítě neklidné, vzteklé, hodně pláče, ač je kůže na zadečku zanícená jen trochu a ne na celém povrchu.

Graphites - při zanícené celé ploše zadečku a dalších obtížích (mokvání, zápach). Někdy spojeno i se zácpou, trhlinkami na kůži v kloubních jamkách, koutcích úst za ušními boltci.

Kalcium carbonicum - když se pokožka zadečku dlouho nehojí a je stále lehce zarudlá.

SLZÍCÍ OČI

Symptomy:

Dítěti slzí jedno nebo i obě oči, protože má ucpaný nebo dosud neotevřený slzný kanálek. Může dojít k otokům víček a k zalepení očí.

Co dělá dobře:

Několikrát denně jemně masírujeme obličejovou část od očního koutku podél směrem dolů nosu.

Kdy k lékaři:

Vždy při zarudlých očích nebo hnisavém sekretu.

Co pomáhá z homeopatické léčby:

Silicea - při všech potížích.

UCPANÝ NOS

Symptomy:

Dítě těžce dýchá, mívá hleny ucpaný nos. Nemůže tím pádem pořádně pít, dělá dlouhé přestávky.

Co dělá dobře:

Zkoušíme nosánek vyplachovat jemným fyziologickým roztokem (solný roztok o koncentraci 0,9 %), případně i mateřským mlékem, poté jemným ubrouskem nebo tyčinkou odstraníme ztvrdlé hleny. Lze zkusit použít i odsávačku. Nosním kapkám, potlačujícím nosní otoky, se pokud možno vyhýbáme nebo je užíváme jen omezeně v maximálním trvání dvou až tří dnů.

Kdy k lékaři:

Když dítě už téměř nemůže pít.

Co pomáhá z homeopatické léčby:

Sambucus nigra - když dítě zejména v noci hlasitě dýchá, nemá sekreci z nosu, kýchá.

Hepar sulfuris - při tuhém, žlutém hlenu a zatvrdlinách z něho v nose.

Allium cepa - když je nosík zarudlý a podrážděný s vodnatou rýmou a oči pálí a dráždivě slzí. Zlepšení na čerstvém vzduchu.

ZÁCPA

Symptomy:

Dítě má jen málo a tvrdé stolice. Navíc se vyprazdňuje jen dvakrát až třikrát do týdne (Týká se nekojených dětí, u kojených je i jen jedna stolice týdně v normě).

Co dělá dobře:

Nabízíme dítěti hodně tekutin (vody, čaje), do příkrmů přidáváme potraviny s mírným projímavým účinkem (hrušky). Dáváme odvar ze sušených švestek. Provádíme jemné masáže bříška ve směru hodinových ručiček.

Kdy k lékaři:

V každém případě - lékař zkontroluje, zda dítě netrpí vrozeným problémem střev.

Co pomáhá z homeopatické léčby:

Nux vomica - když dítěti současně rostou zuby.

Calcacera carbonica - u dětí hřmotnějších či se sklonem k nadváze, jejichž stolice má někdy nakyslý zápach.

RŮST ZUBŮ

Symptomy:

Když dítě hodně sliní, sahá si do pusinky, poplakává, špatně spí, má průjem, případně mu i "hoří tváře".

Co dělá dobře:

Chlazené kousátko, dásňový gel na mírnění obtíží z lékárny, fyzická blízkost, nošení a chování.

Kdy k lékaři:

Když máte pocit, že dítě trpí natolik, že by potřebovalo léky na tišení bolesti.

Co pomáhá z homeopatické léčby:

Belladonna - když se obtíže vyskytnou náhle, dásně z ničeho nic otečou, jsou výrazně červené. Dítě se potí a pláče.

Chamomilla - když je dítě zuřivé, špatně spí, má někdy špenátově nazelenalý průjem.

Phytolacca - když dítěti jeho stav zjevně ulehčuje kousání se do dásní či do něčeho tvrdého.

Rozhovor

Všem, kteří nevěří, doporučuji:
Vyzkoušejte to!

Odpovídá pediatr a homeopat MUDr. Tomáš Karhan:

Co byste poradil rodičům, kteří dosud o homeopatii nic nevědí a rádi by ji vyzkoušeli?

Aby si o této jemné medicínské metodě něco přečetli na seriózních webových stránkách, případně pohovořili s někým z dětských lékařů homeopatů. Mohou také zkusit ovlivnit některé jednoduché indikace homeopaticky sami a posoudit účinnost této léčby. Kdo homeopatii nevěří, ať ji nejdříve vyzkouší.

Jak a čím v samostatné domácí homeopatické léčbě prakticky začít?

Léčba některých jednoduchých stavů a lehkých nemocí je téměř jistá. Osobně jsem začal před devatenácti roky s Arnicou na modřinu u malé Terezky. Modřina zmizela během dvou hodin! Účinné jsou i léky na lehké rýmy či na průjmy podle jednoduchých homeopatických receptur. Ty obsahují příznaky, na které se konkrétní léky hodí. Jestliže lék nezabere, můžeme vybrat další v pořadí podle podobnosti příznaků.

Kde si lze homeopatika obstarávat?

Homeopatické léky, nejčastěji v tubách obsahujících granule či sirupy nebo tabletky (podle typu léku) kupujeme zásadně v lékárnách. Některé lékárny mají homeopatika přímo na skladě, ostatní mají možnost objednat léky u distributora do druhého dne. Tvrdí-li, že to nejde, jděte jinam, kde budou ochotní. Tuba homeopatického léku stojí kolem 75 Kč, sirup na kašel kolem 100 Kč. Vždy je nutno s názvem říkat i ředění léku. Běžně se užívá ředění 5 CH a 9 CH.

Jaká specifika má homeopatická léčba dětí ve srovnání s léčbou dospělých?

Jde o zajímavá specifika! Děti na homeopatickou léčbu reagují citlivě, zpravidla i rychleji než dospělí. Souvisí to s větší "čistotou" dětského organizmu. Je méně zanesený všemi druhy smogu včetně elektromagnetického. Jinak léčba stejných příznaků vede k výběru stejných léků u dětí i dospělých. Homeopatika nemají vedlejší účinky ani toxicitu.

Jak si u dětí homeopaticky "poradit" s typickými zimními onemocněními (rýmou, kašlem, virovou chřipkou, zánětem dutin, zimnicí)?

Když malého pacienta nevidím, nemohu odpovědět konkrétně. Raději proto odkazuji na brožury o základech homeopatické léčby, které rodiče navádějí k samostatnosti. Někde mají tyto brožury volně v lékárnách. A protože jsem chtěl v tomto ohledu dát rodičům více možností, v současné době sám odevzdávám do nakladatelství Grada rukopis publikace o homeopatickém léčení akutních nemocí u dětí v nejrůznějších věkových kategoriích od novorozeneckého věku až po školní děti. Psát tuto knížku byla náročná práce. Ale krásná! Při psaní jsem myslel na ty rodiče, kteří dosud mají s homeopatií minimum zkušeností. Na druhé straně pro zkušenější rodiče knížka obsahuje řadu tipů a "vychytávek", o kterých se jinak píše jen minimálně nebo vůbec ne. Chci, aby knížka nebyla jen suchou kuchařkou s návody, přináším proto i řadu krátkých příběhů z praxe a také tabulky "Zkratkou k léku". Textem plynule prochází motivy homeopatické filozofie a principů, s nimiž lze léčit složitější stavy. Zajisté čtenáři v knížce najdou i odpověď na vaši otázku k zimním onemocněním.

Více informací na www.mudrkarhan.cz

Vyšlo v časopise Rodiče 10/2010

Zpět na články

 

Úvodní stránka

Poradenství

Kontakt

Vzdělávací činnost

Rozhovory

Články

Překlady

Vývoj člověka od narození
k počátkům dospělosti

Na cestě ke spokojenému porodu

Deprese a trauma
v souvislosti s porodem

Mezigenerační přenos v rodičovství: Attachment

Úvahy, postřehy a zkušenosti

Ankety

Web Rodina 21

Spolupráce s médii

Články mé dcery Alžběty

Rady porodních asistentek

Z ordinace pediatra

Spolupráce s Českým rozhlasem

Časopis Děti a my

AZRodina

UNIPA

TOPlist

Copyright © 2006-2024 Eva Labusová / Design: Jiří Drozen / Správa webu: Tomáš Weishaupt