PhDr. Eva Labusová - rodičovství - psychologie - zdraví  
Eva Labusová - Rodina, vztahy, péče o duši.

Osvědčený recept proti jarní únavě?
Vyzkoušejte saunování!

Ačkoliv pojem "jarní únava" patří k často vyslovovaným, těžko bychom o něm hledali lékařské pojednání. Nejde totiž ani o nemoc, ani o jednoznačně definovatelný tělesný stav, nýbrž mnohem spíše o "stav mysli", který u většiny lidí spolehlivě nastupuje na sklonku zimy. Jarní únavou rozumíme onu zvláštní únorovou či březnovou ochablost a letargii, kterou připisujeme stresu z nedostatku slunečního svitu, přílišnému pobytu v zatopených místnostech a omezené možnosti přísunu skutečně čerstvého ovoce a zeleniny.

Vzpomínám si, že nepříjemným stupněm této únavy jsem trpívala v letech vysokoškolských studií - zimní zkouškové období a jarní únava se mi slévaly v jeden propojený celek. Samozřejmě jsem se snažila nepříjemnému stavu čelit nejdostupnějšími prostředky, tedy pohybem, životosprávou a zábavou ducha. Ty údajně nejosvědčenější recepty typu "vitamínových bomb", ať už v přirozené či syntetické podobě, jsem si ale dovolit nemohla, protože moje tělo na ně bez výhrady reagovalo alergickou vyrážkou. Naštěstí jsem záhy našla jiný rychlý a zcela spolehlivý recept na dobíjení energie a ten chci dnes doporučit i vám. Jeho jméno zní saunování.

Slovo sauna pochází z finštiny a původně znamenalo jámu v zemi či ve sněhu. Až později začalo označovat typickou dřevěnou stavbu čí místnost, která se vytápěním proměňuje v horkovzdušný prostor a umožňuje člověku řádně se zpotit. V širším a úplnějším smyslu dnes saunou rozumíme saunovou lázeň, tedy spojení pobytu v horké místnosti (potírně) s následným ochlazením pod sprchou, v bazénku či přímo ve sněhu, a to v různém počtu opakování. Ačkoliv existuje i saunování v páře, pro regenerační a léčebné účely se využívá především suchého tepla.

Na úvod je třeba říci, že saunování má svá pravidla, která vycházejí jak z tradice saunové kultury, tak i z individuálních potřeb každého saunového hosta. Zdraví lidé, u se nichž při běžném zatížení neprojevují žádné patologické příznaky, se mohou saunovat bez obav. Nemocní by se vždy měli poradit s lékařem.

Věková hranice není stanovena. V našich končinách se děti nadšenců začínají saunovat zhruba od druhého roku, v severských zemích se ale lze setkat i s názorem, že do sauny patří už novorozenec, jakmile se mu po porodu zahojí pupík. Takto malý človíček samozřejmě nevyužívá služeb sauny veřejné, nýbrž výhradně sauny soukromé, která umožňuje splnit specifické požadavky saunování dětí a která mimochodem i v našich končinách přestává být ojedinělým jevem (v poslední době v České republice přibývá přátel tzv. domácí sauny - při troše snahy a fantazie ji lze zřídit třeba i v panelákové koupelně...). Ani horní věková hranice není striktně dána. Osobám nad šedesát let věku se jen nedoporučuje se saunováním nově začínat, pokud to nikdy před tím nezkusili. Pravidelní návštěvníci sauny - cítí-li se zdrávi - jsou naproti tomu i ve vysokém věku omezeni pouze svými subjektivními pocity.

Hlavním cílem saunování je posilování tělesných regulačních mechanismů, otužování a posilování krevního oběhu, dýchacího systému i nervové soustavy. Zapomenout nesmíme ani na ozdravující a příznivé účinky sauny na pleť a v neposlední řadě i na psychické rozpoložení. Saunování uvolňuje a odlehčuje napětí, snižuje úzkost a svým příznivcům spolehlivě přináší pocity skutečného odreagování, čistoty a obnovy sil.

Až tedy budete hledat svůj recept na jarní únavu, nezapomeňte vyzkoušet též pravidelné saunování. A budete-li mít dojem, že s ním do vašeho života vstoupí vitalita, vyrovnanost a výrazně vyšší odolnost proti nemocem i stresu, pak vězte, že nepůjde jen o zdání a klam. Při správně nastavených parametrech saunové lázně, při dodržování regulérního postupu saunování a samozřejmě při zohlednění individuálních potřeb lze saunování pro zdravého člověka jednoznačně hodnotit jako vynikající prostředek prevence a udržení zdraví, a to zdaleka nejen v období jarní únavy.

Použitá a doporučená literatura:

MUDr. Antonín Mikolášek: Česká sauna, Grada Publishing, 1996

Poznámka: Protože správné saunování ve správných saunách vyžaduje i odborně podložené znalosti, byla v České republice založena Společnost pro saunu (SPS). Ta shromažďuje znalce a přátele saunování a připravuje pro ně celou řadu informačních materiálů i vzdělávacích akcí. Centrum této společnosti (viz kontakt níže) zároveň slouží jako informační středisko, které může případným zájemcům zaslat informační materiály o zásadách zdravého saunování či praktické rady pro provoz rodinných a veřejných saun a stejně tak i diplomy pro děti z mateřských škol.

Svůj hlavní cíl nespatřuje SPS v masovém organizování příznivců saunování, nýbrž především v tom, aby co nejvíce lidí využívalo saunové lázně v duchu prastaré tradice a se znalostí nejnovějších vědeckých poznatků. Přibývá totiž bohužel i nesprávných informací o podstatě a účinku saunování - zejména v argumentacích prospektů či komerčních akcí obchodních firem propagujících jako "saunu" např. i různé typy ohřevných kabin s infračervenými zářiči...

Zcela mimořádnou pozornost chce SPS do budoucna věnovat problematice saunování dětí.

Kontakt: Společnost pro saunu, 561 02 Dolní Dobrouč 319, tel.: 0465 - 593 354

Vyšlo v časopise Regena

Zpět na články

 

Úvodní stránka

Poradenství

Kontakt

Vzdělávací činnost

Rozhovory

Články

Překlady

Vývoj člověka od narození
k počátkům dospělosti

Na cestě ke spokojenému porodu

Deprese a trauma
v souvislosti s porodem

Mezigenerační přenos v rodičovství: Attachment

Úvahy, postřehy a zkušenosti

Ankety

Web Rodina 21

Spolupráce s médii

Články mé dcery Alžběty

Rady porodních asistentek

Z ordinace pediatra

Spolupráce s Českým rozhlasem

Časopis Děti a my

AZRodina

UNIPA

TOPlist

Copyright © 2006-2024 Eva Labusová / Design: Jiří Drozen / Správa webu: Tomáš Weishaupt