PhDr. Eva Labusová - rodičovství - psychologie - zdraví  
Eva Labusová - Rodina, vztahy, péče o duši.

Už jste ochutnali tofu?

Jde o tzv. sojový sýr, který se vyrábí srážením sojového mléka různými prostředky, např. solemi (chloridem vápenatým aj.) nebo solemi z mořské vody.

Tofu pochází z Číny, kde se začalo vyrábět už ve 2. století před naším letopočtem. V 7. století se jeho znalost rozšířila do Japonska a později také do Vietnamu, Koreje a Thajska. Ve všech těchto zemích patří k tradičním jídlům.

Obliba tofu rychle stoupá i v dalších zemích. V Evropě a Americe ho vítají zejména vegetariáni a vegani, kteří oceňují vysoký obsah bílkovin a používají tofu jako náhražku masa. Je též vhodné při různých zdravotních omezeních (cukrovka, vysoký cholesterol, alergie na potraviny živočišného původu, redukční dieta apod.). V České republice už tofu vyrábí několik výrobců, jeden z nich dokonce na speciální výrobní lince podle originální japonské receptury. Tofu lze také zakoupit v japonských nebo vietnamských tržnicích.

Tofu používáme pro přípravu slaných i sladkých pokrmů. Samo o sobě je chuťově nevýrazné, ale snadno přejímá chuť ostatních použitých přísad.

Vyskytuje se ve dvou podobách. Tzv. "tvrdší" tofu (někdy se mu říká "bavlněné"), vzhledem připomíná sýr a "jemné" neboli "hedvábné" připomíná spíše pudink. Tvrdší varianta se používá v jídlech, která mají mít tvar, například v tzv. "číně" či v jídlech připomínajících maso, jemné tofu se používá v desertech, polévkách a omáčkách.

HOVĚZÍ MASO S TOFU (4 porce)

Hovězí maso zadní 75 g/porci nakrájíme na tenké plátky (snadnější je zmrazeném stavu), resp. na proužky. Rovněž nakrájíme zelenou část pórku na šikmé kosodélníky cca 4-6 cm dlouhé a čínské zelí (90 g na porci) šikmo přes tuhá žebra na plátky cca 1,5-2 cm. Potřebovat budeme ještě bavlněné tofu (190 g/porci) nakrájené na hranolky 5 x 4 x 2cm, sojovou omáčku, rýžové víno saké, vrchovatou pol. lžíci cukru (nebo i více dle chuti) a 2 menší lžíce oleje.

Rozpálíme olej na pánvi s vyšším okrajem a hovězí maso orestujeme. Přidáme pórek a čínské zelí a vše dále restujeme na silném ohni. Přilijeme 150 ml vody, stále na silném ohni. Přidáme cukr, sojovou omáčku a saké. Zakryjeme pokličkou, po uvedení do varu vaříme asi 10 min, až je zelenina měkká. Nakonec přidáme tofu a ještě krátce po vaříme, až se zbarví. Servírujeme s rýží.

POMAZÁNKA Z TOFU - PODLE PANÍ KVĚTY

Budeme potřebovat: 350g uzeného nebo bavlněného tofu, 2 pol.lžíce majonézy, zakysané smetany nebo Lučiny, příp. majonézy smíchané s bílým jogurtem (lze použít i sojanézu), 1 krátce povařený a vychladlý celer (příp. ˝ celeru a 1 kořenovou petržel), sůl, pepř a citrónovou šťávu.

Bavlněné tofu necháme vykapat a poté ho nastrouháme na hrubém struhadle do mísy. Přidáme 1 čaj. lžičku soli a 1/2 lžičky pepře a vše promícháme dvěma vidličkami. Přidáme nastrouhaný celer, lehce osolíme a promícháme s tofu. Přidáme 2 pol. lžíce citrónové šťávy a 2 pol. lžíce majonézy, promícháme, necháme vychladit. Mažeme na pečivo a zdobíme čerstvou zeleninou. Možno obměnit přidáním najemno nastrouhané vařené mrkve nebo vařeného vejce nebo prolisovaného česneku.

QUICHE (čti kiš)

Původně francouzsko-kanadský recept na teplý slaný vaječný koláč, vhodný k večeři, velmi chutný, s množstvím obměn.

Budeme potřebovat: 3 vejce a 2 pol. lžíce mouky, 1 krabičku majolky a tolik mléka, kolik se vejde do krabičky od majolky, 100 g na kostky nakrájeného a dobře vykapaného tofu, osoleného a okořeněného provensálským kořením nebo předem alespoň hodinu marinovaného v marinádě dle chuti, maso z jedné malé konzervy tuňáka a vařené nebo dušené osolené houby.

V míse šleháme vidličkou 3 vejce a mouku, až nejsou žmolky. Přidáme majolku a mléko, promícháme a přidáme ostatní suroviny. Přelijeme do vymaštěné remosky nebo zapékací misky a pečeme 45 minut. Podáváme s vařenými zelenými fazolkami nebo zeleninovým salátem.

Možné obměny:

  • místo tofu a tuňáka slaninu a cibuli
  • místo tofu tvrdý sýr typu ementál, nakrájený na kostky
  • místo hub vařenou nebo dušenou zeleninu nakrájenou na kostičky (mrkev, brokolice, možno i mraženou směs)

Zajímavost: Víte, že Japonky téměř netrpí menopauzálními potížemi (návaly horka, noční pocení apod.)? Vědci si to vysvětlují právě vysokým podílem tofu a jiných sojových výrobků v japonské stravě. Soja totiž obsahuje přirozené estrogeny.

Odborná spolupráce: ing. Irena Horáková

Vyšlo v časopise Naše rodina 5/2007

Zpět na články

 

Úvodní stránka

Poradenství

Kontakt

Vzdělávací činnost

Rozhovory

Články

Překlady

Vývoj člověka od narození
k počátkům dospělosti

Na cestě ke spokojenému porodu

Deprese a trauma
v souvislosti s porodem

Mezigenerační přenos v rodičovství: Attachment

Úvahy, postřehy a zkušenosti

Ankety

Web Rodina 21

Spolupráce s médii

Články mé dcery Alžběty

Rady porodních asistentek

Z ordinace pediatra

Spolupráce s Českým rozhlasem

Časopis Děti a my

AZRodina

UNIPA

TOPlist

Copyright © 2006-2024 Eva Labusová / Design: Jiří Drozen / Správa webu: Tomáš Weishaupt