PhDr. Eva Labusová - rodičovství - psychologie - zdraví  
Eva Labusová - Rodina, vztahy, péče o duši.

S miminkem či batoletem na prázdninách

Miminkům zhruba do půl roku věku je docela jedno, kde se zrovna nalézají.Důležité je pro ně jediné - aby na blízku byla maminka, která je nakojí, pochová a obstará i všechny další dětské potřeby.


Foto: archiv Marie Zápecové

Nejmenší děti by si cestování asi nevymyslely, nejvíc jim totiž vyhovuje pravidelný režim a známá místa. Prozkoumávání několika málo metrů čtverečních v bezpečí domova a jeho venkovního okolí jim obvykle nabízí vše, co k zdárnému vývoji a spokojenosti potřebují.

Současná globalizační doba však více přeje netradičnímu a zajímavému životnímu stylu rodin, rodiče určují jaké zábavy a činnosti budou dělat, a děti tak mají možnost zažívat se svými rodiči nové a nečekané skutečnosti.

"Mluvíme-li o dovolenkovém cestování, motivovaném běžnou touhou po rekreaci, případně poznání, připadá dnes v úvahu v každém věku," domnívá se dětská psycholožka Marie Zápecová. Z jejího pohledu je cestování naprosto běžnou a častou životní skutečností.

"Jestliže jsou rodiče svou náturou cestovatelé, pak radosti i starosti s cestováním spojené sdílejí od malička i jejich děti. Dospělí by jen měli znát specifika povah a potřeb svých potomků i jejich případná omezení, aby cestování se vším všudy bylo zábavou, a ne těžkostí a stresem," varuje Marie Zápecová.

Jaký dopravní prostředek zvolit

Na krátké vzdálenosti je samozřejmě nejlepší vlastní auto, které umožňuje maximální přizpůsobení se potřebám dítěte. Lze kdykoliv zastavovat, vyndávat dítě z autosedačky, nechat ho protáhnout. Je tu též snadnější udržovat optimální teplotu, s klimatizací ovšem pozor - může způsobit nachlazení i angínu. Vzduch můžeme zvlhčovat rozprašovačem s pitnou vodou. "Ať už jedeme autem, vlakem či autobusem, vždy je nutné dbát na pitný režim, snesitelnou teplotu, a je-li cesta delší, i na potřebnou zábavu pro dítě. Přestávky jsou velmi důležité. Na dálkové cesty s malými dětmi je dnes asi nejpohodlnější letadlo, letecký provoz je už povětšinou velmi přátelský a letištní personál i stevardi na palubě ochotně rodinám s dětmi pomáhají. Pokud dítko nespí, je třeba se mu věnovat, mít s sebou drobné knížky, skládačky, omalovánky, pastelky, u větších dětí CD nebo DVD s pohádkami, malý kapesní videopřehrávač. Rodiče by neměli počítat s tím, že budou listovat v oblíbených časopisech se sluchátky v uších. V zásadě platí, že pokud rodiče cestují rádi a zkušeně, totéž brzy prožívají i jejich malinké děti," domnívá se Marie Zápecová.

Vodní plochy, hory, louky - slunce svítí všude!

Koupání je možné zhruba od půl roku, jen dáváme pozor, aby voda byla čistá a přiměřeně teplá, aby nevnikla dítěti do očí a aby se jí nenapilo. Respektujeme, zda dítě má nebo nemá chuť se koupat. "Ať už jsme kdekoliv, je nutné chránit děti před UV paprsky. K dispozici je mnoho vhodných přípravků i chránicí oblečení, plavečky, stany na ležení u vody. Jsme-li v prostředí velkých teplot a máme s sebou kojence, který se ještě nekoupe, je potřeba ho občas citlivě ochladit příjemně vlažnou, nejlépe pitnou , vodou. A pokud rodiče pěstují vysokohorskou turistiku a děti nosí v závěsu na sobě, jde stále o totéž, jen je navíc potřeba dbát na výkyvy v teplotách a vítr," říká Marie Zápecová.

Prázdninové ubytování - náhradní domov

Typ prázdninového bydlení je třeba dopředu dobře promyslet. "Stanování pro kojence a batolata nejvhodnější není, nese s sebou totiž dosti rizik. I když si umím představit nadšence, kteří si při troše štěstí s počasím a vším potřebným pro dítko užijí i pod stanem spoustu zábavy," říká Marie Zápecová. Sama doporučuje spíše na děti zaměřený hotel nebo prázdninový domek či byt: "Tam, kde je vše potřebné po ruce a kde malé dítě není rušeno okolní zábavou, bývají rodiny nejspokojenější a nejsnáze vytvoří režim podobný tomu domácímu. Je však nutné počítat s tím, že si vše musíme udělat sami. Mnoho hotelů poskytuje služby hlídání dětí ať už během dne, nebo večer či v noci, i různé tématické "školičky", např. plavání, lyžování, které už u batolat lze využívat." V cizokrajném prostředí je ještě nutné předem zjistit, co vzhledem k dětem je tu dostupné. "Musíme mít jistotu, že v ubytování je zajištěna regulace teploty, přístup k pitné vodě a ochrana před hmyzem," připomíná psycholožka.

Jak dětem pomáhat při "cestovním stresu"

Nejde jen o obtíže spojené s vlastním cestováním, ale neméně i o dobu vlastního pobytu v neznámém prostředí. Zde je několik konkrétních tipů, které mohou napomoci adaptaci dítěte na cizí prostředí:

- Ať už cestujete kamkoliv, předem zjišťujte, nakolik je vámi vybraná destinace vhodná pro malé děti.

- Pokud už je dítě mobilní, věnujte pozornost bezpečnostním opatřením (pozor na schody, balkony, zásuvky apod.). Základní zabezpečovací pomůcky si případně vezměte s sebou.

- Pokud jedete k někomu na návštěvu, vyptejte se hostitele předem na jeho denní režim a zvyklosti. Je připraven přijmout malé dítě? Kolik soukromí budete vyžadovat? Jakou pomoc potřebovat?

- Co se týká spánku a stravy, snažte se i na cestách co nejvíce respektovat zvyklosti a rituály dítěte. Pokud jedeme na krátkou dobu do velké časové změny, je vhodnější udržet domácí časy stravy a spánku, pokud je pobyt delší než týden, lze udělat změnu buď naráz, nebo postupně během tří dnů - podle povahy dítěte.

- Nezapomínejte, že nálada dítěte hodně závisí na vaší vlastní. Nepřetěžujte ani sebe, ani dítě. Méně intenzivní plány jsou pro rodiny s dětmi rozhodně vhodnější (Přebujelý a náročný program malé děti snadno odrovná, a snadno tím dojde k narušení celého dne…)

- Nebývá snadné skloubit zájmy mnoha lidí (Pojedete na dovolenou sami jako rodina, nebo s dalšími přáteli?)

- Domluvte se o rozdělení povinností. Péče o dítě by neměla zůstat jen na jedné osobě.

- Nevkládejte do dovolené s malým dítětem přehnaná očekávání. Bývá nápomocné si uvědomit, že první tři roky života jsou specifickým obdobím, a víc než exotické zážitky dítě obohatí vlídní a soustředění rodiče, byť jen na "domácím dvorku".

"To, co je pro rodiče zábava, může být pro malé děti otrava, např. delší chůze, posedávání v různých restauracích a kafírnách, nakupování v obchodních centrech. Batolata baví písek a formičky, různé houpačky, prolézačky, střídavé drobné hry - ať venku nebo uvnitř. Je-li více dětí pohromadě, je to pro rodiče výhodnější, chvilkami si hrají samy, nebo se lze u nich střídat. Důležité je vnímat únavu dítěte a respektovat jeho potřebu oddechu - může být větší než doma. Každá taková dovolená může být příjemným obohacením rodinného života a nese s sebou chuť do další práce a příští dovolené", uzavírá Marie Zápecová.

Vyšlo v časopise Miminko 6/2009

Zpět na články

 

Úvodní stránka

Poradenství

Kontakt

Vzdělávací činnost

Rozhovory

Články

Překlady

Vývoj člověka od narození
k počátkům dospělosti

Na cestě ke spokojenému porodu

Deprese a trauma
v souvislosti s porodem

Mezigenerační přenos v rodičovství: Attachment

Úvahy, postřehy a zkušenosti

Ankety

Web Rodina 21

Spolupráce s médii

Články mé dcery Alžběty

Rady porodních asistentek

Z ordinace pediatra

Spolupráce s Českým rozhlasem

Časopis Děti a my

AZRodina

UNIPA

TOPlist

Copyright © 2006-2024 Eva Labusová / Design: Jiří Drozen / Správa webu: Tomáš Weishaupt