PhDr. Eva Labusová - rodičovství - psychologie - zdraví  
Eva Labusová - Rodina, vztahy, péče o duši.

Léto - příležitost pro čas podle přání

Tip pro muže: Využijte volných dní i pro chvíle, které věnujete opravdu sobě

Často zmiňovaným společenským problémem posledních let je potřebnost návratu mužů k vlastnímu nitru a k rovnováze s autentickými potřebami a emocemi. Podle provedených výzkumů působí sice muži vyrovnaněji než ženy a např. ve srovnání s "něžným pohlavím" trpí jen polovičním výskytem depresivních onemocnění, zato ale nesrovnatelně více propadají nejrůznějším agresím (domácí násilí) a závislému chování (alkohol, hrací automaty, televize…). V krizích také častěji volí krajní způsob - odchod ze světa. Ze srovnávacích studií dále vyplývá, že muži mají ve srovnání s ženami mnohem větší potřebu "být významní", někomu velet, dobře vydělávat a být nezávislí. A ať už takový stav připisujeme vyšší hladině testosteronu, nebo kulturním stereotypům, muži jsou v době rovných příležitostí a hospodářské krize "ohroženějším pohlavím". Než by ovšem případné pocity smutku, beznaděje, neschopnosti či viny přiznali, často se uchylují k nějakým mimikrám - k typickým patří nutkavá pracovitost neboli workoholismus.

"Bereme vše, co efektivně pomůže umlčet případné nepříjemné signály, které se v klidných chvílích někde uvnitř nás ozývají. Umrtvili jsme dítě v sobě, které vědělo, co ho uspokojuje a co mu přináší radost. Přestali jsme chápat, o co v životě vlastně jde," říká o tom kanadský publicista a konzultant v oblasti rozvoje osobnosti Ernie J. Zelinski, autor knihy "Nebojte se nepracovat". "Pokud se na dlouho vzdáme autentických tužeb a přání a den za dnem svěříme zaběhané rutině, život strne natolik, že ztratíme potřebnou stimulaci pro vlastní rozhodování a o našem životě začne rozhodovat někdo jiný," varuje odborník.

Kvalita života záleží na kvalitě našich rozhodnutí

Nejste si jisti, nakolik váš život běží podle vaší vlastní volby a nakolik se jen přizpůsobujete?

"Ať už jde o šéfa, manželku, matku, nejlepšího přítele nebo o prodavače luxusního zboží, stojí za to zkoumat, v jakých situacích je třeba umět říct ne. Útoky reklamního průmyslu, média, která udávají trendy, zábavní průmysl, jež nás zahlcuje brakem nebo údajný materiální standard, bez kterého náš život nemůže být spokojený - záleží jen na nás, co přijmeme za své," upozorňuje Zelinski. Aby muži poznali, co opravdu chtějí, doporučuje jim svá přání napsat: "Bude pro vás zajímavé uvidět své touhy před očima a zamýšlet se nad tím, zda jejich potřeba skutečně vychází z vás, nebo zda vás do ní někdo vmanipuloval. Nestyďte se a vyzkoušejte takový úkol - pomůže vám zabránit tomu, abyste trávili život - nebo dovolenou - děláním věcí, které po vás chtějí jiní."

Příležitost pro nesplněné sny

Dovolenou není nutné trávit cestováním na druhý konec světa. Naopak - své kouzlo má i trend prázdnin strávených doma, který vybízí k cestám do vlastní duše. Třeba právě tím, že si uděláme pořádek v tom, co vlastně chceme.

Ernie J. Zelinski doporučuje nezůstat u pouhého nahodilého seznamu nápadů, nýbrž pokusit se o pečlivě vypracovaný "myšlenkový strom". Vytvoříme ho tím, že si do středu stránky zapíšeme cíl stromu (tj. téma), a odtud, do jeho větví směrem k okrajům stránky, hvězdicově vypisujeme vše, co nás k danému tématu napadá.

Pro vymýšlení činností, kterým se chceme ve svém volném čase věnovat, je dobré se držet tří základních směrů:

  • činností, které nás dovedou nadchnout nyní
  • činností, které nás dovedly nadchnout v minulosti
  • a nových činností, které bychom chtěli zkusit nově.

"Až svůj strom dokončíte, získáte báječnou pomůcku - budete si totiž moci kdykoli vybrat z nepřeberné palety možných činností pro váš volný čas, a pak už půjde jen o to pokusit se je zrealizovat. Pokud máte alespoň trochu chuti do života, měli byste mít v zásobě tolik aktivit, že vám vystačí na pět životů. Pokud jste jich napsali méně, pak jste cvičení odflákli. Zkuste to znovu, váš strom volného času by vám měl mít stále co nabídnout…", vybízí s humorem Zelinski.

Vyšlo v časopise Miminko 6/2009

Zpět na články

 

Úvodní stránka

Poradenství

Kontakt

Vzdělávací činnost

Rozhovory

Články

Překlady

Vývoj člověka od narození
k počátkům dospělosti

Na cestě ke spokojenému porodu

Deprese a trauma
v souvislosti s porodem

Mezigenerační přenos v rodičovství: Attachment

Úvahy, postřehy a zkušenosti

Ankety

Web Rodina 21

Spolupráce s médii

Články mé dcery Alžběty

Rady porodních asistentek

Z ordinace pediatra

Spolupráce s Českým rozhlasem

Časopis Děti a my

AZRodina

UNIPA

TOPlist

Copyright © 2006-2024 Eva Labusová / Design: Jiří Drozen / Správa webu: Tomáš Weishaupt